Történetünk

Ha meg szeretnénk ismertetni a Lidércfény oldal történetét olvasóinkkal, akkor vissza kell menni néhány évvel a múltba. Kezdjük talán 1991 környékén. Ekkor találkoztak először azok az emberek egy helyi számítástechnikai klubban, akik később létrehoztak néhány olyan dolgot, melyek a Lidércfény őseinek tekinthetők.

A klub eredetileg a nyolcvanas évek közepén indult, de ekkor még Commodore mikrogépekkel volt felszerelve. A kilencvenes évek elején megjelentek az első PC-k (néhány XT és egy 12MHz-es AT), és a szakkört átvette a helyi Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola. Tartottak itt klubfoglalkozásokat, amire érdemes is volt bejárni, mivel a számtech tanárok rendszeresen tartottak órákat gépkezelésből (DOS, Norton) és programozásból (Pascal, QBasic), valamint itt meg lehetett beszélni az egyéb számteches problémákat is, meg vitadélutánokat tartani különböző témákról. Ekkor még bejártak felsőbbévesek és már végzett diákok, akik vagy tanultak valami egyetemen vagy főiskolán, vagy dolgoztak valahol, s tőlük is sokat lehetett tanulni és hallani. Ebben az időszakban jött össze egy baráti társaság, akiket főleg a számítástechnika és a programozás iránti érdeklődés kötött össze. Ez a társaság nagyjából a következőkből állt (néhányukkal a Lidércfényen is találkozhatsz): Jimmy, Kapitány, Áron (alias Patkány), Elmerik, Igi, Titusz.

Azután valami oknál fogva a tanárok elmaradoztak, a többiek is egyre ritkábban jöttek, a két legaktívabb tag, azaz Áron és Jimmy szinte minden délutánt és hétvégét ott töltötték. Akkor lett az egésznek vége, mikor harmadikban úgy október körül ők is otthagyták a klubot. Akkor a Pollák lemondott a klubról, s az IH még megtartotta valameddig a gépeket. Mielőtt eladták volna a gépparkot, még volt egy próbálkozás néhány ember részéről, akik behordták a saját gépeiket is a meglévők mellé, de egy-két hónap múlva már ők sem jártak oda. Mint kiderült, ezek a személyek a következők voltak: Bozó Balázs, Prievara Zsolt, akik híres Amigások, s még könyvet is írtak, valamint Misku István.

Persze a szakkör megszűnte után sem hullott szét a társaság. 1995 elején Igi felvetette, hogy csinálni kellene egy saját lemezújságot. A gondolatot tett követte, és Igi létrehozta a Nyúsz című újság programját. 1995. február elsején jelent meg az első szám a Salamon Soft kiadásában, melyben még csak néhány cikk volt olvasható, de a lelkesedés ekkor még töretlen volt. Ezután még négy szám jelent meg, majd - ki tudja, miért - abbahagytuk az újság készítését. Az utolsó kiadás (a hatos) 1996 júniusában jött ki.

Azután egy ideig semmi nem történt, mígnem 1997 januárjában Áron felvetette egy lemezújság ötletét. Bele is kezdtünk a megvalósításába, majd február környékén felmerült az ötlet, hogy kellene egy klubot is csinálni, mert egyrészt hiányzik a társaság, másrészt meg fel kellene itt pezsdíteni egy kicsit a számtecheseket. Csináltunk is két "illegális" összejövetelt az IH-ban egy-egy diszkó alkalmával, de mivel úgy gondoltuk, hogy ez rontaná a későbbi "legális" klub megalapítását, nem játszottuk meg többször. Némi hezitálás után április elején megkerestük az illetékes hölgyet a témával kapcsolatban, s mivel már megbeszéltük és megterveztük, hogy hogyan is képzeljük ezt az egészet, előterjesztettük az ötletünket. Kissé meglepődtünk, amikor szinte azonnal jóváhagyta a dolgot, hogy saját gépeinkkel, tagkártyás rendszerrel, meg miegyébbel megy majd a dolog. Néhány kérdése volt csak, s már meg is beszéltük az első gyűlés időpontját, mely április 19., szombat lett.

Az alakuló gyűlésen összesen heten voltunk (Jimmy, Kapitány, Piteqsz, Áron, Totya, DrBubo, kojak), s megvitattuk, hogy tényleg jó lesz-e, ahogy terveztük. Mindenki egyetértett abban, hogy egy jó dolog vette kezdetét. Következő lépésként elgondolkodtunk azon, hogy mit is fogunk csinálni a klubon belül, magyarul mivel foglalkozunk majd. A lemezújság adott volt, ezen kívül terveztünk programozásoktatást, angol oktatást, s még jó néhány dolgot. Mindezek után némi vita keretében kiötlöttük, hogy mi legyen a klub neve. Ahhoz képest elég értelmes nevet sikerült kitalálni, hogy a javaslatok között ilyen is szerepelt, mint "Buszmegállórobbantgatók", meg egyéb ilyen nyalánkságok. Végülis a "Ne0Primitive$ Számítástechnikai és Programozói Klub" mellett döntöttünk.

Az alakulógyűlés után volt még négy vagy öt gyűlés az IH-ban, de mivel meglehetős gondjaink voltak (nem nyitották ki az IH-t szombatonként, és Piteqsz sem volt hajlandó beengedni), úgy döntöttünk, más megoldást keresünk, s Kapitányéknál gyűltünk össze, minden szombat délután.

A Ne0Primitive$ klub fő tevékenysége a Ne0Lógia nevű lemezújság készítése volt. Ebből 8+1 számot adtunk ki kb. 3 év alatt. Ezen lemezújság, akárcsak ez az Online Magazin is, leginkább irodalmi jellegű volt. Időközben kialakult egyfajta sajátos világszemléletünk, mely leginkább a Ne0Primitív és a Kevésbé Értelmes Dolgok rovatokban nyilvánult meg. Másodrangú tevékenységünk az elmélkedés, vitadélutánok/esték tartása volt. Beszélgettünk vallásról, történelemről, jövőről és mindenről, ami épp érdekelt minket. Harmadik tevékenységi körünk a szerepjátszás volt. Ez még most is dívik időnként, már ha éppen ráérünk. Negyedik, s egyben talán legsikeresebb tevékenységünk a zenélés volt. A Kg.S.T. nevű zenekar mindhárom koncertje nagy sikert aratott. A klub tagjai nem feltétlenül számítástechnikával foglalkozó emberek voltak, hisz az úgy nem lett volna érdekes. Volt köztünk, aki a keleti tudományokkal foglalkozott, volt, aki történésznek volt mondható, volt inkább irodalmár, s egyszerű hétköznapi ember is.

A klub története során voltak nagyon aktív és kevésbé aktív időszakok. Persze minden jónak vége szakad egyszer, és 2000 januárjában úgy döntöttünk, hogy - különböző okokból kifolyólag: időhiány, tagok elköltözése Szentesről stb. - nem folytatjuk a klubtevékenységet, és nem adjuk ki többé a Neologiát. Talán érdekes lehet felsorolni, kik is fordultak meg az évek során a klubban (néhányukkal itt, a Lidércfényen is találkozhatsz): Igi, Titusz, Feri, Natan (WhiteRaven), Jimmy, DrBubo, Patkány, Csizma, kojak, Gergő, Rudy (Anonymus Chynewa), gBird, AnDroc, Ferenc, Dezső, Piteqsz, Sipi, Enci, Samuraj, Totya (Feri), Ida, Elmerik, Mesterem, Kapitány, András, CJ, Janee, Tai, Éva, Misku Marci, Nagypál "Gitár" Róbert, Bozó Balázs, Marietta.

Lidércfény - a kezdetek

Azért a Szentesen maradt tagok továbbra is találkozgattak. Szinte már a klub megszűnése pillanatában felvetődött, hogy kár lenne veszni hagyni az évek során összegyűlt írásokat, s - haladva a korral - meg kellene ezeket jelentetni az Interneten. Volt néhány próbálkozásunk statikus HTML oldalakkal, de egyik sem volt az igazi, így évekig nem történt semmi érdemleges. Mígnem 2003-ban fel nem fedeztük a PHP+MySQL párosban rejlő lehetőségeket, amely megadta a technikai alapokat az oldal létrehozásához. Nekiálltunk a kódolásnak, rajzolásnak és a cikkek javítgatásának, és így néhány nap alatt elkészült a Lidércfény első, alfa verziója.

Az oldal legelső verzióját az Ultraweben helyeztük el, 2003 novemberében. Itt működött is egy ideig, de még inkább csak mi nézegettük és javítgattuk az oldalt (novemberben és decemberben összesen 495 találat volt, melynek nagy része a tesztelésből adódott). 2003 december elsején kaptunk egy e-mailt Tímár Ferenctől, aki a Szentesi Mozaikon meghirdetett, az UW-n működő Lidércfény technikai problémáiba ütközött. Abban az időszakban sajnos hol ment, hol nem ment az UW szervere. Ezért, s régi ismeretségünkre alapozva felajánlotta, hogy a Szentesinfo szerverén kaphatunk tárhelyet. Ezután úgy 2 hét múlva összeültünk, és megegyeztünk abban, hogy ha a technikai lehetőségeket meg tudjuk teremteni, átköltözhetünk. Ezzel kapcsolatban felvettük a kapcsolatot Papp Tiborral, a szerver rendszergazdájával, s az ő hathatós segítségével december végére tulajdonképpen gond nélkül sikerült áttelepíteni a Lidércfényt jelenlegi helyére. Így különösebb korlátok nélkül és reklámmentes felületen jelentethetjük meg írásainkat.

Lidércfény - a történet

Történetünket egy ideje a régi Lidércfény oldal Események rovatának cikkeiben dokumentáljuk. Az újabb eseményekről készült beszámolók pedig a Külvilág / Lidércfény rovatban találhatók.

2003

Az oldal cikkanyaga eredetileg a Neologiában megjelent írásokból eredt, de 2003 novembere óta jelentős fejlődésen mentünk keresztül. Sok új, számunkra ismeretlen író jelentkezett. Felvettük a kapcsolatot az Amatőr Művészek Fórumával, ahonnan Vox_humana és Jeep C.King gyakran küldtek részünkre írásokat. Megemlíteném még Celebornt és -senki-t, akik rendszeres hozzászólásaikkal tették érdekesebbé az oldalt.

2004

Történetünk egyik kellemes eseménye volt a 2004. július 31-én Szentesen megtartott I. Lidércfény találkozó. A helyi Ifjúsági és Művelődési Házban gyűltünk össze kilencen, és töltöttünk el együtt egy szórakoztató napot. A találkozóval kapcsolatban bővebb információt az Események pont alatt találsz.

2004 szeptemberében új tag csatlakozott hozzánk, mégpedig Vidoq. Az ő közreműködésével hoztuk létre a Lidércfény chat-szobáját, melyet az irc.sote.hu címen lehetett egy ideig elérni, de sajnos ez a lehetőség most nem működik.

2005

2005 áprilisának végén végre elkészült - részben legalábbis - a regisztráció lehetősége.

2005.07.23-án tartottuk meg Szentesen a II. Lidércfény találkozót. A megjelentek listája a történeti hűség kedvéért: tar_, András, Anonymus Chynewa, Jimmy Cartwright, Feri, WhiteRaven, Elmerik, Mithrillion, Kapitány, Samuraj, Livi és Ida. A találkozó bővebb történetét és az ott készült fotókat az Események pont alatt tekintheted meg.

2005.08.15-én egy új fejlesztés indult útjára, mégpedig az Össznépi blog. Ez egy olyan lehetőség, amelybe regisztrált felhasználóink írhatják le mindennapjaik történetét egy webnapló keretein belül.

2005-ben hirdettük meg első pályázatunkat Az én városom címmel, melynek eredményeit ebben a cikkben olvashatod.

2006

2006.07.29-én tartottuk meg Szentesen a lassan már hagyománnyá váló III. Lidércfény találkozót.

2007

A 2007-es év talán legfontosabb eseménye az volt, amikor elkezdtük a Lidércfény AKF című újság készítését. 2007 januárja óta havonta jelenünk meg, az újság ingyenesen letölthető oldalunkról.

2007 június elején írtuk ki második pályázatunkat, melynek legfőbb kritériuma az volt, hogy a zombi, robot, traktor és béka közül legalább az egyik szerepeljen benne. Vers és próza kategóriákban vártuk a műveket, azokon belül is komoly és humoros alkotásokat. A pályázat eredményeit ebben a cikkben találod.

2008

Under construction :D

2009

Under construction :D

2010

2010.04.06-án elkészült az új domainnevünk, így az oldalt ezentúl a www.lidercfeny.hu címen lehet elérni.

2010.08.13-án elkészült az új oldalunk, melyen lehetővé vált a művek feltöltése.

2011

2011.06.11-én éjszaka Szentesen részt vettünk a Fiatalok Éjszakája című programon, ahol a Lidércfényt népszerűsítettük a helyiek körében.