Expert Indexing in Oracle Database 11g

Adatbázisokkal kapcsolatos cikkek / Könyvajánlók (1131 katt)

avagy Maximum performance for your database

Darl Kuhn, Sam Alapati és Bill Padfield angol nyelvű könyve, az Expert Indexing in Oracle Database 11g, amely címének megfelelően az Oracle adatbázis indexeinek lelkivilágáról szól, 2012-ben jelent meg az Apress kiadónál. Én egy egy napos, 10 dolláros Apress-akció keretében szereztem be a PDF formátumú e-könyvet, majd rövid idő alatt át is tanulmányoztam.

Miért is tartom fontosnak egy ilyen könyv elolvasását? Az ügyviteli programok fejlesztésével töltött évek alatt megtanultam, hogy a felhasználók – teljesen érthető módon – nem szeretnek túl sokat várni. Ezért a fejlesztőknek illene figyelniük arra, hogy programjaik ne csak tíz soros teszttáblák esetén adjanak elfogadható időn belül választ, hanem egy éles üzemben használt, sok adatot tartalmazó rendszer esetén is. Ha ez nem így történik, akkor a felhasználók dühösek lesznek, ezt pedig egy programozó sem kívánja magának...

Az adatbázisokban használt indexek jelentős szerepet játszanak abban, hogy egy-egy lekérdezés milyen sebességgel fut majd le. Az Oracle számos lehetőséget biztosít az indexhasználat terén, az Expert Indexing in Oracle pedig éppen ezt a témát tárgyalja meglehetős részletességgel. Az írók először ismertetik az alapokat, majd részletesen tárgyalják a b-tree és a bitmap indexek témakörét. Leírják a function-based indexek létrehozásának és használatának módját, és az indexek hangolásának és karbantartásának módszereiről is olvashatunk. Persze ez közel sem minden, a több mint 200 oldalon egyéb érdekes témák is ismertetésre kerülnek.

Az Amazonon az egyik véleményező azt írta a könyvvel kapcsolatban, hogy "No explosive revelations for the DBA with graying ponytail and sandals but it covers the topic well." Számomra – bár már jó néhány éve foglalkozom Oracle alatti fejlesztéssel – mégis jó néhány új, eddig ismeretlen dolgot tartalmazott a könyv. Ajánlom mindenkinek, aki adatbázisokkal foglalkozik, és szeretné mélyebben megismerni az Oracle indexeinek titkait.

A könyv adatai a kiadó honlapján:

http://www.apress.com/9781430237358

Előző oldal Kapitány
Vélemények a műről (eddig 1 db)