Windows: Numerikus billentyűzet, vessző - pont karakter csere

Rendszer / Windows (3594 katt)

Ha azt szeretnénk, hogy a magyar billentyűzetkiosztás használata mellett a numerikus billentyűzeten a , gomb lenyomása esetén a vessző helyett a pont karakter jelenjen meg, akkor egy registry bejegyzés létrehozásával lehet megoldani a problémát. Erre a módosításra például a Windows területi beállításokban a tizedesjel alapértelmezettől eltérő használata esetén lehet szükség (pl. az Excel-felhasználók kényelme érdekében).

Regedit

A következőket kell tenni:

1. Létre kell hozni egy keyboard.reg nevű szövegfájlt. A fájl tartalma a következő legyen:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Keyboard Layout]
"Scancode Map"=hex:00,00,00,00,00,00,00,00,02,00,00,00,34,00,53,00,00,00,00,002. Le kell futtatni a parancssorból (cmd.exe) a következő utasítást:

regedit /s keyboard.reg3. Újra kell indítani a gépet.

4. Az újraindítás után billentyűzetkiosztástól függetlenül a pont karakter fog megjelenni, ha a felhasználó a numerikus billentyűzeten lenyomja a , gombot.

A regedit programot elindítva a most létrehozott bejegyzés így néz ki:-----

Group Policy

Ha sok gépen szeretnénk megcsinálni ezt a beállítást, és rendszerünkben Windows Active Directory Domain Services-t használunk, akkor egyszerűbb, ha a Group Policy-t használjuk a registry kézzel történő módosítása helyett.

A Windows Server 2016 operációs rendszerben a Group Policy Management programot a Server Managerben a következő helyen lehet elérni: Tools / Group Policy Management. Itt az egyes Group Policy Objectek szerkesztését a következő módon lehet elindítani: jobb gombot kell nyomni a szerkeszteni kívánt GPO-n, majd kiválasztani az Edit menüpontot. Ekkor elindul a Group Policy Management Editor program.

1. A Group Policy Object létrehozásakor figyelni kell arra, hogy ez a beállítás a számítógépekre vonatkozik, és nem a felhasználókra, így a megfelelő OU-t kell kiválasztani az editorban.

2. A beállítást a következő helyen lehet meghatározni:

Computer Configuration / Preferences / Windows Settings / Registry2. Jobb gomb a Registry feliraton, New / Registry Item menüpont

3. A megjelenő ablakban a következő beállításokat kell megadni:

Action: Update
Hive: HKEY_LOCAL_MACHINE
Key Path: SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Keyboard Layout
Value Name: Scancode Map
Value Type: REG_BINARY
Value Data: 0000000000000000020000003400530000000000Érdemes megfigyelni, hogy a Value Data mezőben nem szerepelnek a vesszők.

4. A beállítás tesztelésére használt kliens gépet újra kell indítani.

5. A kliens gépen a Group Policy eredményét a következő paranccsal lehet lekérdezni:

gpresult /h gpreport.htmlAz eredményül létrejött HTML-fájlt egy böngészővel tudjuk megnézni. Ha a művelet sikertelen volt, akkor a Scancode Map szövegre keresve vagy nem találunk semmit, vagy hibaüzenetet láthatunk (pl. Eredmény: sikertelen (hibakód: 0x80070057)).

6. Ha mindent jól csináltunk, a Windows registryben megjelenik ez az új bejegyzés. Ennek létezését a regedit.exe program segítségével lehet ellenőrizni.

-----

További infók a GP és registry kapcsolatáról:

https://theitbros.com/add-modify-and-delete-registry-keys-using-group-policy/

Előző oldal Kapitány